Rune Klan har altid fulgt sin mavefornemmelse og lavet de ting han synes var sjove. “Jeg har ville være alt fra filminstruktør, skuespiller, ninja og tryllekunstner.”
Nu er han aktuel med sit nye show BARNLØS.

Da Rune Klan var barn, så han et trylleshow med sin far. Herefter købte han sit første trylletrick, og var helt solgt. Han øvede sig og blev rigtig dygtig til håndværket, men det var dog først da han som 22 årig under et standup-show hjemme i København, fandt sin egen niche ved at kombinere de to verdener – trylleri og standup. Vi har spurgt Rune om brudet med normerne, om at være
klassens klovn, og om ikke at have børn, endnu.

Helt basic er du 40 år og har karriere-mæssigt tordnet afsted de sidste mange mange år. Har du altid vidst hvilken vej du vil gå ?
Nej absolut ikke – jeg har altid fulgt min mavefornemmelse og lavet de ting, jeg synes var sjove. Jeg har ville være alt fra filminstruktør, skuespiller, ninja og tryllekunstner. Men dog alt sammen noget som er udtryksformer. Jeg har heller ikke nogen færdig uddannelse – jeg tog et enkelt år på lærerseminar, men fandt ud af jeg hellere ville performe.

De første ni år af Runes liv, boede han med sine forældre først i Mellemøsten og siden i Canada. Herefter tog Runes mor ham med til Hørsholm, mens faren, der er ekspert i mellemøstlig arkitektur flyttede tilbage til Mellemøsten. For mange virker dette ikke som en helt almindelig opvækst, men det er netop familiens livsfilosofi, at man skal følge det man er god til, og ikke lade sig begrænse af at noget kan virke besværligt, som har inspireret Rune til den han er i dag.

Jeg var ikke klassens sjove dreng fra start, men jeg så altid op til dem, der var de sjove og tog ved lære af dem. Da jeg flyttede skole fra 9 til 10 klasse så var ”klassens
klovn-pladsen” ledig og den plads tog jeg. Jeg var blevet godt skolet og var helt klar til den rolle og vidste hvordan jeg skulle indtage den – så den rolle mestrede jeg ret godt.

Selvom verden altid har virket lille, især fordi familien har rejst så meget, har Rune alligevel valgt at have base i Danmark.

Jeg har optrådt for mange forskellige typer publikum og vender altid tilbage, fordi det danske publikum er helt særlige. Vi er et landsby samfund på mange punkter – GODAV DO – vi møder hinanden i øjenhøjde og det er klart mit favoritpublikum. Vi tillader faktisk rigtig meget og surmuler ikke over jokes.

I 2010 kom Rune da også på alles læber, da han tryllede for dronningen til hendes 70 års fødselsdag. Her optrådte han med “skinketricket”, hvor han i en blanding af jokes og skøre indslag får Dronningen til at skrive sine initialer på en skinkeskive, lader Statsminister Lars Løkke blande skinkeskiven i bunken af andre skinkeskiver, hvorefter netop den signerede skive efterfølgende dukker op midt i et franskbrød som han har bagt i sin sko. Traditionel trylleri? Nej vel.

Findes der overhovedet en snert af en småborgerlig Rune Klan, eller lever du for at bryde normerne?

Jeg tror jeg vil sige, at jeg lever for at bryde normerne, men det er ikke som sådan et rebelsk oprør og jeg er absolut ikke modstander af traditioner, jeg tror bare, jeg er opdraget til også at kigge den anden vej. 

Rune Klan blev i september 2015 gift med danser og koreograf Christel Stjernebjerg i et stort cirkustelt opslået på herregården Jomfruens Egede, beliggende syd for København. Cirkustemaet var fuldstændig gennemført, med klovnenæser som bordkort, kulørte lamper og bruden, der underholdt gæsterne med et trapeznummer oppe i trækronerne.

Vi kender dig kun som ham den sjove, men følger den rolle dig i alt, hvad du foretager dig, eller er der også plads til bare at være Rune?

Der er bestemt plads til at være Rune, og jeg bliver bedre og bedre til det. Der kommer mere og mere af ham, men jeg kan jo godt lide at skabe en god stemning og få folk til at føle sig godt tilpas. Jeg kan lide det både ved at servere god mad, trylle, være sjov og skabe god stemning. Jeg tror at jeg under alle omstændigheder ville have det ønske uanset min rolle som performer.

Lige nu er Rune Klan aktuel med ‘BARNLØS’, det femte i rækken af one-man shows. Trylleriet er igen omdrejningspunktet, og showet kan opleves rundt omkring i Danmark indtil oktober 2017. I traileren og dermed optakten til showet, ser vi hvordan Rune håndterer, at møde en veninde med sit lille barn i barnevognen. Her viser han med skæv humor, hvordan en mild frygt og måske ligefrem følelsen af berøringsangst kan opstå, når man endnu ikke selv har fået børn.

Titlen på dit nye show BARNLØS kan forstås på flere måder, så hvad kan vi forvente af det og dig?

Showet er bygget op omkring mig selv og mit liv. Jeg er 40 år gammel og jeg har ikke nogen børn – langt de fleste i min omgangskreds som er jævnaldrende har børn, og det er forventeligt, at jeg også har. Jeg vil gerne have børn og det kommer nok, men indtil videre så kan jeg udnytte, at jeg har ekstra tid. Så showet ’Barnløs’ er en elaborering over det ikke at have børn og samtidig også, at jeg er træt af at være den vigtigste i mit eget liv.

Så børn ér bestemt en del af vores fremtidsplaner. Showet er naturligvis sat på spidsen, og i traileren dertil spiller jeg på den humoristiske vinkel af frygten ved det ukendte. Jeg går ud fra at alle kender følelsen af både at frygte og tænde på det ukendte. Men min egen opdragelse var modsat regler og begrænsninger – mine forældre har om nogen haft et liv i fuld vigør, også selvom de fik mig. Så de regler og begrænsninger, der følger med det at få børn, bekymrer mig ikke som hovedpunkt.

Når tæppet er trukket for, gæsterne er gået, og din kone spørger efter kvalitetstid og hygge – bruger I så tiden på en god film hjemme på sofaen, kurturoplevelser i byen, holder en stor fest med venner, eller hvordan slapper man af, når man begge lever af at entertaine?

Vi ville kunne omfavne alle de ting, men vi kunne også tage ud på en rejse og opleve, både hjemme og udenfor landets grænser. Vi er faktisk rigtig gode til at trække stikket. Vi tog eksempelvis for nogle år siden på en spontan juleferie til Skt Petersborg uden at tjekke vejrudsigten. Der var minus 23 grader , men det var smukt, iskoldt, skidesjovt og anderledes – er i det hele taget nysgerrig på Rusland og resten af verden. Så ja vi er ret gode til det.

Men baby eller ej, så har Rune et show på vej.