Det er skønt med sommer og sol, ture til stranden, badekar i haven og ferier med familien. Men husk solbeskyttelse, især hvis I skal på ferie under varmere himmelstrøg. Husk også at bruge uv-solsejlet i din Oddervogn.

Sommer i Danmark
Selv om solen er dejlig, er det vigtigt at få den i små doser – især for børn. Jo flere solskoldninger du får som barn, jo større er risikoen for at udvikle hudkræft senere i livet.

Kræftens Bekæmpelse og Trygfonden står bag Solkampagnen, der hvert år hjælper os med at undgå solskoldninger. Det gælder bare om at følge de tre solråd:
1. SØG SKYGGE MELLEM KLOKKEN 12 – 15.
2. BRUG SOLHAT MED BRED SKYGGE SAMT EN LANGÆRMET TRØJE ELLER UV-DRAGT.
3. ÉN HÅNDFULD SOLCREME TIL ÉN KROP.

Smør dit barn ind i solcreme cirka 15-20 minutter, inden I skal ud i solen – så holder virkningen i et par timer. Du skal altid smøre et nyt lag på, hvis dit barn har badet, svedt meget eller tørret sig med et håndklæde. I Danmark anbefaler Solkampagnen at bruge minimum faktor 15, og skal I på ferie i udlandet anbefales faktor 30 eller højere.

Solbeskyttelse på rejsen
Når dig og din familie rejser sydpå til lande med et varmere klima end Danmark, er det ekstra vigtigt, at I husker at solbeskytte jer. Solens stråling bliver nemlig stærkere, jo tættere I kommer på ækvator. Under varmere himmelstrøg, skal I være opmærksomme på, at I kan være kortere tid i solen, før I bliver solskoldet, og at solbeskyttelse er nødvendig i et længere tidsrum end i Danmark. Samtidig vil I typisk være mere udenfor – og med mindre tøj på – når I holder ferie i varmen.

Tag uv-indekset med på rejsen.
Det er en god ide at tjekke uv-indekset på destinationen allerede inden I tager afsted. Solkampagnens app UV-INDEKS virker både herhjemme og i udlandet, og kan give jer en uv-prognose for mere end 1 mio. målepunkter over hele verden. Kommer uv-indekset over 3, skal I huske at beskytte jer mod solen.

· Download appen gratis i Google Play eller i App Store.

På en dansk sommerdag kommer uv-indekset ikke over 7. I Thailand, der er en populær feriedestination for danske børnefamilier, kan uv-indekset nemt komme op på 11 eller 12. Det svarer til uv-strålingen i et solarium. Husk også at solens stråling bliver reflekteret i overflader som vand og sand, og derfor bør dig og dit barn også bruge solcreme, selvom I sidder under en parasol.

Husk, at sydens sol brænder lige så meget, når I er på udflugt, spiller bold eller spiser frokost i solen, som når I er på stranden. Derfor skal I huske solrådene – også selvom I ikke bevidst opsøger solen.

Ny app skal lære børn om solbeskyttelse
Med den nye app ’Solsmart’ kan børn og barnlige sjæle gå på skyggejagt, smøre vennerne ind i solcreme, give dem solbeskyttende tøj på og kæmpe mod uv-stråler som en ægte ninja. Gennem leg skal appen lære børnene, at for meget sol er skadeligt, og at det derfor er vigtigt at solbeskytte sig. ’Solsmart’ henvender sig primært til de 5-10-årige, og giver også forældre en god anledning til at
tale om solbeskyttelse med deres børn.

Appen er gratis og kan hentes i App Store og Google Play.