Siden FitFamily slog dørene op til et nyt og anderledes træningscenter i Aarhus, er småbørnsfamilier kommet fra nær og fjern for at træne sammen som familie. Vi har mødt Maria Dior – kvinden, som selv var på barsel, da hun fik ideen til det nye børne- og familievenlige træningscenter.

Lyden af småbørnspludren blander sig med lyden af træningsbolde, der ruller henover gulvet. Der er en sælsom blanding af ro og liv i det nyindrettede træningscenter FitFamily i den nordlige del af Aarhus. Her kan nybagte forældre, småbørnsforældre og deres små guldklumper være sammen omkring det at bevæge sig og komme i god eller bare i bedre form. Maria Dior, der er indehaver af FitFamily, siger: ”Det er fantastisk at opleve den stemning, som findes her. Vi har plads til alle – også de helt små. Lige præcis dét kan vi mærke, at der har været et stort behov for.”

Svært at finde plads til motion
FitFamily er et helt nyt koncept i Danmark. Endda så nyt, at det ikke findes andre steder endnu. Ideen fik Maria, da hun selv var på barsel med sit og kærestens yngste barn. Hun fortæller: ”Der er mange ting, der ændrer sig, når man bliver forælder. En af tingene er, at tiden bliver knap, og det derfor kan være svært at få kalenderen til at gå op, når det handler om motion. Det kender de fleste forældre til. Men pludselig kunne jeg også selv mærke, hvor besværligt det var blevet at få tid til at træne og være aktiv. Det var svært nok med ét barn, men det blev endnu sværere, da nummer to kom. Alting skal passes ind efter transport, spise- og sovetider sammen med de andre ting, man også skal, når man er på barsel og skal have familielivet til at hænge sammen. Derfor er det for manges vedkommende desværre sundhed, motion og bevægelse, der bliver valgt fra. Det besluttede jeg mig for at gøre noget ved. Resultatet blev FitFamily.”

Børnene skal være med
En af de ting Maria har savnet ved de traditionelle træningstilbud, er, at det kan være besværligt at have sin børn med til træningen. Hun fortæller: ”Oftest er det hensigten, at de små skal sove i barnevognen udenfor, imens de voksne træner. Det lykkes dog sjældent. I stedet vågner de og skal op og pludselig havner de midt i en træningstime, hvor musikken måske er for høj, det er for varmt eller noget helt tredje. Og så er det , at børnene kommer i vejen og bliver et ’forstyrrende element’. Det vil vi gerne væk fra. Derfor er træningen i FitFamily lagt an på, at børnene kan være med, og faktisk er det rigtig godt, at de er det. Tit og ofte ’indgår’ de nemlig i træningen som små levende redskaber, som mor eller far løfter på og tumler med. Den slags fysiske kontakt giver en enestående nærhed mellem barn og forældre og er samtidig med til at styrke motorikken hos de små. Alle får noget ud af det på den måde.”

Fleksibel træning for hele familien
Hos FitFamily er endnu et vigtigt parameter, at man kan være sammen som familie. Maria fortæller. Et af vores mest populære hold er Fit Family Kombi. Her er der lagt an til, at hele familien kan komme og træne sammen – mor, far og børn. Alle har en god og hyggelig stund sammen, imens de får sved på panden gennem effektiv og sjov træning.” Et andet must er de familievenlige tidspunkter. ”Det nytter ikke noget, at vi tilbyder en masse god og effektiv træning, hvis det ikke ligger placeret på de tidspunkter, hvor det er oplagt, at familien kan komme,” siger Maria og tilføjer: ”Derfor ligger Fit Family Kombi fra kl.16.30 – 17.30, hvor de fleste arbejdende forældre har fået fri fra arbejde. Dén træningstime kan man kombinere med andre timer både før og efter, hvis man har tid og lyst. Vi har i det hele taget forsøgt at sammensætte holdskemaet, så det passer til familiernes behov.”

Vildt populært
Selvom FitFamily er et nyt træningstilbud, er der allerede stor interesse for konceptet. ”Vi har familier, som kommer kørende helt fra Randers, fordi de – som de siger – endelig har fundet det, de har manglet, og hvor børnene er tænkt ind i træningen. Og det jo vildt dejligt med den slags tilbagemeldinger, fordi så har vi ramt netop dét, vi gerne ville,” siger Maria, der konstant udvikler på sin populære barselsidé. ”Vi tilbyder lige nu fertilitetstræning i samarbejde med Fertilitetsklinikken Ciconia, graviditets-yoga, Mindfulness, bækkenbundstræning, Fit Mom, Fit Papa osv. Og der er masser af muligheder. Det eneste vi har for øje er, at kvaliteten af træningen skal være i top,” siger Maria, før hun slutter med et godt råd til dem, der gerne vil i form efter fødslen: ”Jeg synes, at man skal give den træning, man har valgt, en chance og prøve det af over nogle gange fremfor at shoppe rundt mellem det ene, det andet og det tredje. Så kører man hurtigt kold i at forsøge at være aktiv. Det er først efter nogle ganges træning, at man kan begynde at mærke, hvordan kroppen tager imod. Så hold fast og giv træningen en reel chance.”

Træn derhjemme
Vi har bedt Maria om at komme med sit bud på 4 gode træningsøvelser, som du kan lave derhjemme: “Babythrusters”, “Baby Sit-ups”, “Kombi workout” og “Planke uden baby”. Du kan både lave øvelserne alene, med din baby, eller sammen med en partner hvor I skiftes til at lave et sæt imens den anden hjælper til – se step by step i magasinet online HER.